01/11/2017

La sfârșitul Q 3 /2017 Grupul KRUK prezintă un profit net solid si sume colectate de aproximativ 234 milioane Euro

La sfârșitul trimestrului 3 /2017 Grupul KRUK prezintă un profit net solid, sume colectate de aproximativ 234 milioane Euro și

noi investiții

Grupul KRUK , liderul polonez al pieței de management al creanțelor din zona Europei Centrale a făcut publice rezultatele financiare pe primele trei trimestre ale lui 2017.

• Grupul a raportat un profit net de 68,7 milioane Euro, reprezentând 117% din profitul net raportat pentru întregul an 2016. În trimestrul 3, profitul net a ajuns la 17,52 milioane Euro, în creștere cu 18%, comparativ cu perioada similară a anului precedent.
  • Sumele colectate aferente portofoliilor proprii au ajuns la 234,4 milioane Euro, cel mai ridicat rezultat din istoria Grupului. Rezultatele trimestrului 3 au contribuit cel mai mult la acest rezultat (81,8 milioane Euro), având o creștere de 19% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Majoritatea plăților datoriilor provin din piețe străine, din afara Poloniei.
  • Grupul KRUK a achiziționat 85 de portofolii noi, investind în total suma de 180,7 milioane Euro în portofolii cu o valoare nominală de 2,35 miliarde Euro. În trimestrul 3, investițiile au ajuns la  61,3 milioane Euro, din care aproximativ 60% au fost investiți în Polonia. Raportul de 1.1x al  datoriei nete in capital, reflectat în bilanțul KRUK, arată existenta fondurilor suficiente pentru noi investiții în viitor.
  • În primlele trei trimestre, KRUK și-a consolidat sursele de finanțare: Grupul a emis două serii de obligațiuni denominate în euro, cu o valoare nominală totală de 39,7 milioane Euro și a crescut suma totală a facilităților de credit disponibile la  0.4 miliarde Euro, la sfârșitul trimestrului 3, iar 75% din această sumă poate fi atrasă în Euro.
  • În trimestrul 3/ 2017, KRUK a semnat un acord sindicalizat pentru o facilitate de credit revolving,  cu patru bănci, inclusiv DNB Bank Norvegia, BZ WBK, mBank și ING Bank Śląski. Facilitatea multi-valutară de 250 milioane Euro poate fi folosită pentru achiziția sau refinanțarea portofoliilor de creanțe pe piețele europene,  altele decât Polonia.

Principalii indicatori financiari consolidați pentru T1-T3 / 2017

-

24%**

-

(*) Cash EBITDA = EBIT + sume colectate din achiziția de portofolii de creanțe – veniturile rezultate din colectarea portofoliilor de creanțe achiziționate;

(**) Exceptând emisiunea de 1 milion acțiuni noi în valoare de 50,7 milioane Euro din decembrie 2016.

“La sfârșitul primelor trei trimestre, profitul net raportat a atins cifra de afaceri netă a întregului an 2016, astfel intrăm confortabil  pe linia de finiș a acestui an. Membrii Consiliului de Administrație sunt obișnuiți să lucreze cu obiective pe termen lung și deja avem în vedere îndeplinirea planurilor strategice pe următorii ani, menținând creșterea valorii indicatorului profit net pe o acțiune la cel puțin 15%, asigurând un raport  între profitul net și capitalurile proprii de cel puțin 20%,” a spus Piotr Krupa, Președintele Consiliului de Administrație al KRUK S.A. Din punct de vedere operațional, punem un accent deosebit pe dezvoltarea operațiunilor noastre în Italia. Numărul de angajați ai Grupului KRUK din peninsula Apenina a crescut foarte repede: la începutul anului era de aproximativ 40 de persoane, iar astăzi este de peste 200. Suntem hotărâți să continuăm creșterea echipei italiene. Derulăm o serie de procese operaționale  care nu necesită un număr mare de angajați, dar care pur și simplu durează ceva timp până se finalizează. Odată implementate, acestea vor crește semnificativ capacitățile operaționale ale KRUK.

Investiții noi

La sfârșitul lunii septembrie, achizițiile de portofolii efectuate de KRUK au totalizat 180,7 milioane Euro. Cu această sumă, KRUK a cumpărat 85 de portofolii, în 7 țări europene, inclusiv în Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia, Germania, Spania și Italia, cu o valoare nominală agregată de peste 2,35 miliarde Euro. În trimestrul 3, KRUK a investit 35,40 milioane Euro în zece portofolii pe piața din Polonia. Cel mai mare portofoliu a fost generat de Getin Noble Bank și a avut o valoare nominală de 99 milioane Euro.

La sfârșitul trimestrului, Grupul a achiziționat portofolii de creanțe cu o valoare nominală de 0.93 miliarde Euro de la fondul de investiții al Lehman Brothers, BISON NS FIZ. Tranzacția s-a finalizat la mijlocul lunii octombrie.

“Suntem foarte mulțumiți de investițiile semnificative efectuate pe piața din Polonia, pe parcursul ultimelor câteva luni. Participăm în mod constant la toate licitațiile din Polonia și alegem cele mai bune portofolii pentru noi. Totuși, competiția pe piața internă continuă să fie una deosebit de puternică, fiind dificil de găsit acele investiții care oferă venituri rezonabile. Din fericire, datorită diversificării geografice a afacerii noastre putem investi în alte șase țări europene, unde suntem prezenți. Suntem în mod activ  în căutare de oportunități alternative. Achiziția fondului de investiții BISON de la Lehman Brothers, cu creanțe corporate cu o valoare nominală  totalizând 0.93 miliarde Euro, este  relevantă în acest sens.” a mai spus Piotr Krupa.

Cea mai mare sumă colectată din istoria Grupului

Sumele colectate aferente portofoliilor achiziționate au ajuns la 234.4 milioane Euro, atingând valoarea totală raportată pentru anul 2016. Rezultatele trimestrului 3 au avut o contribuție semnificativă, generând 81.8 milioane Euro, rezultat record în istoria KRUK.

“Sumele totale colectate în ultimele 12 luni au ajuns la 0.25 miliarde Euro, mai mult de jumătate fiind plătite de clienții din afara Poloniei. Continuăm să beneficiem de condițiile macroeconomice îmbunătățite din toate piețele europene, în special din Polonia și România.  Mă aștept ca odată cu investițiile în creștere în zona Europei Occidentale, distribuția plăților datoriilor să se diversifice în continuare, reducându-ne astfel expunerea la mediul economic dintr-o singură țară,” said Piotr Krupa.