15/11/2018

• 60% dintre români declară că au obligaţii financiare
  • 30% dintre cei care au deja credite ar dori să acceseze un nou împrumut
  • 55% dintre români au economii

Bucureşti, 15 noiembrie, 2018:  Aproximativ 60% dintre români declară că au obligaţii financiare (credite, împrumuturi) în gospodăriile lor, în timp ce 37% dintre români au cheltuieli lunare obligatorii similare cu venitul încasat. Aceste date reies din cercetarea sociologică Obiceiurile financiare ale românilor, comandată de KRUK România cu ocazia  Zilei fără Datorii, iniţiativă aniversată pe 17 noiembrie.

Rezultatele cercetării online realizată de agenţia iSense Solutions ne arată că 30% dintre cei care au deja credite ar dori să acceseze un nou împrumut în anul care vine. Accesarea unui nou împrumut pentru a stinge unul anterior ne poate duce în spirala datoriilor.

Iniţiativa Grupului KRUK de a atrage atenţia asupra felului în care fiecare îşi gestionează banii este aniversată anual în jurul datei de 17 noiembrie, la nivel internaţional, în ţările în care compania îşi desfăşoară activitatea: Polonia, România, Cehia, Slovacia, Italia, Spania şi Germania. Cu această ocazie KRUK realizează o serie de activităţi menite să conştientizeze importanţa unui comportament financiar în concordanţă cu bugetul fiecărei persoane.

În ceea ce priveşte accesarea unui împrumut, românii au cea mai mare încredere în bănci, 83% dintre aceştia spunând că ar apela la astfel de instituţii în cazul în care ar avea nevoie de bani. 14% dintre români au menţionat că ar lua un împrumut de la o instituţie financiară non-bancară, dacă o instituţie bancară ar refuza să le acorde împrumutul. Într-un procent semnificativ, 70% dintre românii care au accesat un nou împrumut pentru a stinge o datorie anterioară cred că situaţia lor se va îmbunătăţi în viitor.

Acestor rezultate li se adaugă faptul că 45% dintre români nu au economii în familie. Motivul pentru care românii fac economii sunt mai ales situaţiile neprevăzute cărora trebuie să le facă faţă. Bunul obicei de a economisi, care se deprinde timpuriu încă din copilărie, nu se reflectă în acţiunile noastre din viaţa de adult.

„O bună conduită financiară este temelia unei vieţi  împlinite. Acest lucru ar trebui să fie general valabil pentru fiecare dintre noi, iar Ziua fără Datorii este o nouă ocazie de conştientizare a acestui lucru. Cercetările sociologice pe care le implementăm în fiecare an ne-au facilitat înţelegerea contextului economico-financiar al clienţilor noştri, ne-au dat o imagine clară a problemelor cu care se confruntă şi ne ajută să le oferim mai multe posibilităţi de a depăşi momentele dificile”, a spus Tomasz Ignaczak, Director General KRUK România.

Cea mai recentă cercetare KRUK arată că  58% dintre români sunt dispuşi să participe la sesiuni de pregătire online gratuite pentru a învăţa cum să-şi administreze bugetul lunar. Cunoştinţele pe care aceştia le pot primi de la specialişti sunt un pas important spre un echilibru financiar între veniturile şi cheltuielile familiei.

Mai mult de jumătate dintre români sunt deschişi la ideea de educaţie financiară, lucru ce aduce perspective îmbucurătoare pentru următorii ani. Cu atât mai importantă este iniţiativa companiilor din domeniul financiar, cum este cea a KRUK Romania, de a pune la dispoziţia consumatorilor servicii de consultanţă şi educaţie. În timp, cu siguranţă vom observa o îmbunătăţire a modului în care românii îşi gestionează resursele financiare””, a spus Traian Năstase, Managing Partner, iSense Solutions.

În ceea ce priveşte comportamentul românilor cu privire la valorile împrumutate, cei care s-au confruntat cu probleme financiare sunt mai precauţi. Astfel,  17% dintre cei fără datorii ar face un împrumut cu o valoare cumulând veniturile familiale pe 3 ani, în timp ce numai 10% dintre cei care deja au datorii ar împrumuta o astfel de sumă.

Forma de plată preferată a respondenţilor, fie că vorbim despre persoane cu datorii sau persoane fără datorii, este rata lunară fixă, care le permite să prevadă cheltuielile lunare pe care le vor avea, pentru o perioadă mai mare de timp. Specialiştii KRUK ţin seama de această opţiune de plată în momentul încheierii unui angajament de plată şi stabilesc împreună cu clienţii companiei suma lunară pe care aceştia o pot plăti cu regularitate, astfel, cu fiecare plată lunară efectuată, clientul se apropie de stingerea datoriei.

Metodologia de cercetare implementată de iSense Solutions a fost sondaj online, pe un panel reprezentativ la nivel naţional de aproximativ 900 persoane, din mediul urban şi rural, cu o distribuţie de 600 de respondenţi, persoane fără datorii şi aproximativ 300 de respondenţi, persoane cu datorii.