03/06/2016

KRUK a început anul cu succes, printr-o puternică dezvoltare în Europa, raportând un profit net de aproximativ 62 milioane RON*

Grupul KRUK, companie poloneză de management al creanțelor, care își construiește poziția de lider de piață în Europa, a făcut publice rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2016.

• Grupul KRUK și-a consolidat poziția în Europa Centrală și a generat în T1/ 2016 o cifră de afaceri de 163,5 milioane RON, în creștere cu 21% comparativ cu T1/ 2015. 47% din cifra de afaceri raportată provine din activitatea pe piețele externe – mai ales România, dar și Republica Cehă, Slovacia, Germania și Italia.
  • În T1/ 2016, profitul net a crescut la aproximativ 62 milioane RON, în creștere cu 20% comparativ cu perioada similară a anului precedent și cu 38% față trimestrul precedent.
  • Sumele recuperate aferente portofoliilor cesionate au atins 220 milioane RON, în creștere cu 16% față de T1 / 2015.
  • Grupul KRUK a investit 65 milioane RON în șapte portofolii cu o valoare nominală totală de 420 milioane RON. Investițiile au crescut cu 43% comparativ cu perioada similară a anului precedent.
  • În T1/ 2016, KRUK a lansat cel de-al Treilea Program de Emisiune de Obligațiuni Publice în valoare de 305 milioane RON, serii de emitere de obligațiuni AB1 cu valoarea de 66 milioane RON, purtătoare de dobândă de 315 puncte de bază peste 3M WIBOR, și a emis obligațiuni cu maturitate de 6 ani, în valoare de 153 milioane RON, cu o marjă de 325 puncte de bază peste 3M WIBOR în plasament privat.
  • La sfârșitul primului trimestru 2016, KRUK:
    • a încheiat achiziția portofoliului Grupului P.R.E.S.C.O. din Polonia; KRUK a achiziționat 2 milioane de cazuri cu o valoare nominală de 2,7 miliarde RON și a deschis o filială în orașul Piła, angajând 80 de persoane.
    • a câștigat prima licitație în Spania pentru achiziția unui portofoliu de creanțe cu o valoare nominală de 13 milioane RON.

Principalele rezultate consolidate aferente T1 / 2016

(RONm)

T1 2016

evoluție

yoy

T1 2015

% of

Cifra de afaceri

EBIT

61,7

Cash EBITDA*

Profit net

51,4

ROE (trailing)

-

-

Cash EBITDA = EBITDA + sume colectate din achiziția de portofolii de creanțe – veniturile rezultate din colectarea portofoliilor de creanțe achiziționate; sursa: KRUK S.A.

*Curs BNR din data de 9 mai 2016 : 1 zlot = 1,0173 RON

“KRUK a înregistrat un succes remarcabil de la începutul anului  2016, cu un profit net pe primul trimestru de 62 milioane RON. Rezultatele financiare ale acestui trimestru sunt cele mai bune din istoria noastră, fiind efectul bunei poziții pe piață, nu numai în Polonia, ci în mai multe țări din Europa. Suntem de asemenea lider de piață în România, un jucător important pe piețele din Cehia și Slovacia și un debutant serios în zona Europei Occidentale: în Germania, Italia și Spania. După un început de an foarte bun, mesajul nostru către clienți și către partenerii de afaceri este că planurile noastre de dezvoltare rămân aceleași. Vom continua să ne urmăm strategia unică, oferind clienților noștri angajamente de plată în rate convenabile. Intenționăm să atingem excelența în operațiunile noastre, să obținem o eficacitate crescută a cheltuielilor și să oferim cele mai bune produse pe piața de management al creanțelor din Europa,” a spus Tomasz Ignaczak, Directorul General al KRUK România.

Noi investiții

În T1 2016, Grupul KRUK a investit 65 milioane RON în șapte portofolii de creanțe cu o valoare nominală totală de 420 milioane RON. De data aceasta, principalele investiții ale KRUK au fost pe piața de profil din Polonia, unde compania a cumpărat, printre altele, un portofoliu mare de creanțe negarantate, cu 52,8 milioane RON de la Santander Consumer Bank S.A. Alte investiții au fost făcute în Germania, România și Republica Cehă.

“Ne bucurăm de beneficiile poziției de lider pe trei segmente ale pieței de management al creanțelor: creanțe de consum negarantate, creanțe ipotecare și creanțe corporate. De asemenea, prezența noastră geografică extinsă și portofoliul bogat de produse ne permit să participăm într-un număr mare de licitații și să alegem cele mai bune oportunități de investiții pe următoarele șapte piețe europene: Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia, Germania, Italia și Spania.  Astfel, perspectivele pentru noi investiții sunt foarte bune. Băncile și instituțiile financiare non-bancare arată un interes crescut pentru vânzarea de portofolii de creanțe și vom participa la toate licitațiile organizate în Europa. Anul acesta avem șansa să înregistrăm cea mai bună performanță de până acum,” a spus Piotr Krupa, Președintele Consiliului de Administrație al KRUK S.A.

După încheierea primului trimestru, KRUK a făcut un progres semnificativ în câteva proiecte de investiții care sunt în derulare, încă un pas către îndeplinirea obiectivului strategic de a deveni una dintre primele 3 companii de top ale industriei de management al creanțelor din Europa. Grupul KRUK a finalizat achiziția unui portofoliu de la Grupul P.R.E.S.C.O., tranzacție istorică pe piața poloneză, marcând o deschidere semnificativă a unei piețe secundare de achiziție de creanțe, în Polonia. KRUK a preluat 2 milioane de cazuri cu o valoare nominală totală de 2,7 miliarde RON.

Grupul KRUK și-a extins de asemenea prezența pe piețe internaționale. A câștigat prima licitație în Spania pentru achiziția unui portofoliu de creanțe cu o valoare nominală de 13 milioane RON.

Emiterea de obligațiuni

KRUK este constant activ în asigurarea surselor de finanțare care vor susține dezvoltarea sa viitoare. În februarie, KRUK a lansat cel de-al Treilea Program de Emitere de Obligațiuni Publice în valoare de 305 milioane RON. Prin acest program, KRUK a emis și a alocat pentru investitori Serii de obligațiuni AB1 cu o valoare nominală de 66 milioane RON, cu maturitate de 5 ani, purtătoare de dobândă variabilă la o rată de 3M WIBOR plus o marjă de 315 puncte de bază.

“Ultima emisiune ne-a arătat că investiorii continuă să ne acorde o mare încredere și doresc să facă parte din business-ul nostru. Cei aproape o mie de investitori care au plasat ordine de subscriere pentru obligațiunile noastre, pentru suma impresionantă de 342 milioane RON, sunt dovada cooperării de succes dintre KRUK și mii de investitori din Polonia. Ne dorim să facem cunoscută pe piețele din Europa solida reputație de emitent de obligațiuni KRUK. În prezent, lucrăm la obținerea unei noi finanțări în EURO pentru susținerea capacității noastre de investiție pe piețele mari ale zonei EURO,” a mai spus Piotr Krupa.

Compania este de asemenea un emitent activ de obligațiuni cu plasament privat. În T1 / 2016, a emis obligațiuni pe șase ani, cu o valoare de 152,5 milioane RON și o marjă de 325bps peste 3M WIBOR, în plasament privat.

Deși are acces semnificativ la surse externe de finanțare, KRUK a menținut valoarea datoriei la un nivel scăzut record, iar poziția sa financiară îi permite noi investiții. La sfârșitul primului trimestru 2016, raportul dintre datoria netă și capitalul propriu a coborât la 0.9x.