11/08/2016

Investiţiile record ale Grupului KRUK au determinat o creştere excepţională

Grupul KRUK, liderul polonez al pieței de management al creanțelor din Europa Centrală, a făcut publice rezultatele financiare aferente primelor trei trimestre ale lui 2016:

·         Pentru primele 3 trimestre ale anului 2016, profitul net a ajuns la 194 milioane RON (186 milioane zloți)**, în creștere cu 16%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, reprezentând 91% din rezultatul aferent întregului an 2015. În T3 profitul net a înregistrat valoarea de 77,1 milioane RON, în creștere cu 48%, în comparație cu trimestrul anterior.

·         Sumele colectate aferente portofoliilor cesionate au ajuns la 731 milioane RON, în creștere cu 16% comparativ cu perioada similară a lui 2015. În trimestrul 3/2016, KRUK a raportat sume colectate în valoare de 266 milioane RON, reprezentând o creștere de 11% față de T3/2015. Acesta a fost cel mai bun rezultat trimestrial până în prezent, marcând o creștere a sumelor colectate generate în primul rând de investițiile din 2016 și de un mediu macroeconomic constructiv.

·         În primele trei trimestre din 2016, Grupul KRUK a investit 976 milioane RON în 60 de portofolii de creanțe, cu o valoare nominală totală de 6,67 miliarde RON. Investițiile au crescut astfel cu 220% față de perioada similară a anului precedent. Pentru trimestrul 4/ 2016 și primul trimestru al anului 2017, KRUK estimează că vânzările de portofolii de creanțe își vor menține trendul.

·         După încheierea T3, KRUK a făcut o nouă investiție în Italia. A achiziționat un portofoliu de cazuri cu o valoare nominală totală de 930 milioane Euro, respectiv apox.4,1 miliarde RON. De la prima investiție pe piața de profil din Italia în noiembrie 2015, Grupul KRUK a achiziționat portofolii cu o valoare nominală de 6,1 miliarde RON.

·         KRUK își dezvoltă operațiunile în Italia și este pregătit să cumpere o companie locală de management al creanțelor cu care a colaborat în ultimele luni pentru evaluarea și managementul portofoliilor de creanțe. Compania respectivă are 34 de angajați și a raportat o cifră de afaceri consolidată pentru 2015 de 2,2 milioane Euro.

·         În primele trei trimestre din 2016, KRUK a emis obligațiuni în valoare de 670,7 milioane RON printr-o ofertă publică (313 milioane RON) și un plasament instituțional privat (269 milioane RON). După sfârșitul T3, KRUK a plasat obligațiuni private în valoare de 156 milioane RON, purtătoare de aceeași dobândă ca cea a emisiunilor anterioare.

·         Datorită numeroaselor portofolii de creanțe cesionate, dar și pentru a susține creșterea organizației în zona Europei Centrale prin achiziția unor companii mici și mijlocii de management al creanțelor, Consiliul de Administrație al KRUK a decis să propună acționarilor o creștere de capital social cu până la 1 milion de acțiuni (5,6% din capitalul social existent).

Rezultate financiare consolidate pentru perioada T1−T3 2016

(mil. RON)

T1−T3 2016

modificare

yoy

T1−T3 2015

% of

Cifra de afaceri

+21%

EBIT

+16%

Cash EBITDA*

+10%

Profit net

+16%

ROE rolling

-

-

*Cash EBITDA = EBITDA + sume colectate din achiziția de portofolii de creanțe – veniturile rezultate din colectarea portofoliilor de creanțe achiziționate;

**Curs BNR din data de 2 noiembrie 2016: 1 zlot = 1,0431 RON

“Ultimele trei trimestre au fost o perioadă de creștere puternică, atât pe piețele unde deja suntem prezenți, cât și în zona Europei occidentale − Germania, Italia și Spania. Mai avem încă două luni de muncă intensă în față. Totuși, rezultatele noastre la sfârșitul T3 ne arată să 2016 va fi un an de mare succes pentru noi. La sfârșitul lui septembrie, sumele colectate au depășit 731 milioane RON. Prin comparație, pentru întreg anul 2015, sumele colectate au fost de 860,5 milioane RON. Am făcut investiții record de aproape 1,04 miliarde RON pe șase piețe europene, iar aceste investiții, care deja încep să livreze sume recuperate, vor susține performanțele noastre viitoare. Pentru noile piețe ne bazăm pe modelul nostru de colectare pe cale amiabilă, prin încheierea de angajamente de plată în rate convenabile. Sunt convins că abordarea noastră amiabilă, orientată către clienți, va fi un factor care-i va încuraja pe cetățenii Europei Occidentale să contacteze KRUK,” a spus Piotr Krupa, Președintele Consiliului de Administrație al KRUK S.A.

Din nou un nivel record al sumelor colectate și al investițiilor

Sumele colectate aferente portofoliilor de creanțe cesionate în T3/2016 au înregistrat valoarea de 268 milioane RON, în creștere cu 25% față de perioada similară a anului trecut, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoria KRUK. În perioada ianuarie – septembrie 2016, sumele totale colectate au atins cifra de 731 milioane RON.

“Istoric vorbind, cel de-al treilea trimestru din an nu este în mod obișnuit o perioadă în care înregistrăm rezultate solide, dar anul acesta a fost diferit, deoarece ultimele trei luni s-au dovedit a fi cele mai bune din istoria noastră. Aceasta reprezintă o bună previziune pentru ultimul trimestru al anului,” a mai spus Piotr Krupa.

În T3 /2016, KRUK a investit 213,8 milioane RON în 16 noi portofolii de creanțe cu o valoare nominală de 2,08 miliarde RON. Toate investițiile făcute de KRUK până la sfârșitul lunii septembrie au totalizat 976,3 milioane RON, pentru achiziția a 60 de portofolii pe șase piețe europene: Polonia, România, Republica Cehă, Germania, Spania și Italia.

Peste 160.000 de creanțe achiziționate în Italia și planuri de cumpărare a unei companii locale de management al creanțelor

În ceea ce privește investițiile, KRUK a fost foarte activ în Italia. De la prima investiție pe piața italiană de profil în noiembrie 2015, Grupul a achiziționat portofolii cu o valoare nominală de 6,1 miliarde RON. Numărul de cazuri achiziționate a depășit deja 160.000. Ultimele tranzacții au fost efectuate după sfârșitul trimestrului 3/2016. KRUK a cumpărat un portofoliu de creanțe cu o valoare nominală de 930 milioane Euro, respectiv aprox.4,1 miliarde RON.

Grupul KRUK este pregătit să achiziționeze o companie locală cu care a lucrat în ultimele luni pentru evaluarea și managementul portofoliilor de creanțe. Achiziția și integrarea companiei care are 34 de angajați, va susține expansiunea operațiunilor KRUK pe piața din Italia. Cifra de afaceri a companiei italiene pentru 2015, a fost de 9,9 milioane RON.

Italia este atractivă pentru noi în termeni de mărime a pieței de vânzări creanțe negarantate și a potențialului de recuperare. Ne-am făcut remarcată prezența ca fiind o entitate importantă, având operațiuni și investiții pe această piață relativ tânără. După câteva investiții de succes în portofolii de creanțe, suntem puternic concentrați pe extinderea operațiunilor noastre în Italia. Dorim să susținem procesele de recrutare și tranziție prin achiziția unei companii de management al creanțelor. Acum pregătim tranzacția de cumpărare a unei companii locale cu care am lucrat câteva luni pentru evaluarea și managementul portofoliilor de creanțe. Această perioadă ne-a dat oportunitatea nu doar să înțelegem mai bine organizația în sine, dar, cel mai important, să cunoaștem oamenii care ni se vor alătura cât de curând. Aceste 34 de persoane formează o echipă extraordinară și vor veni alături de KRUK pentru a avea și mai mult succes în Italia. Compania funcționează în Italia de la începutul anilor ‘90 și are o experiență extinsă în oferirea serviciilor de management al creanțelor către instituții financiare, atât colectare pe cale amiabilă, cât și colectare pe cale juridică. Deja începută cu succes, integrarea companiei locale cu echipa KRUK ne va conferi o bază solidă și va grăbi dezvoltarea noastră într-o organizație de top pe piața din Italia”, a mai spus Piotr Krupa.

Planuri de creștere a capitalului social

Datorită numeroaselor portofolii de creanțe cesionate și pentru a susține creșterea organizației în zona Europei Occidentale prin achiziția unor companii mici și mijlocii de management al creanțelor, Consiliul de Administrație al KRUK a decis să propună acționarilor o creștere a capitalului social cu până la 1 milion de acțiuni (5,6% din capitalul social existent).

“Decizia de a emite noi acțiuni este generată de expansiunea KRUK, atât în Europa Centrală, cât și pe noi piețe în zona Europei Occidentale. Aceasta este direcția pe care am adoptat-o în urmă cu doi ani ca parte a strategiei pentru perioada 2015−2019. Astăzi, avem o oportunitate unică de a deveni una dintre puținele companii poloneze care și-au dezvoltat și stabilit operațiunile pe cea mai mare, și în același timp cea mai exigentă, piață europeană. Numărul în creștere de portofolii cesionate și noile oportunități de achiziție a unor companii străine, vor contribui la creșterea organizației noastre. De aceea dorim să fim pregătiți pentru oportunități de investiții, iar emiterea de acțiuni ne va ajuta în acest sens. Prin fluxul de numerar ridicat generat de activitățile noastre zilnice și prin finanțări rezonabile, vom continua expansiunea KRUK în Europa, fructificând ceea ce piața de profil ne oferă,” a mai adăugat  Piotr Krupa.

Decizia privind plasamentul privat al acțiunilor va fi luată de Adunarea Generală Extraordinară în data de 29 noiembrie.