29/05/2017

64% dintre români s-ar împrumuta pentru a-și cumpăra sau renova o locuință

KRUK a implementat la sfârșitul anului precedent o cercetare de piață privind datoriile, dezvoltată de firma de cercetare MillwardBrown pe șapte piețe unde Grupul KRUK desfășoară activități: România, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Germania, Italia și Spania.

Studiul cu denumirea Datorii á la Europa a prilejuit reliefarea unor aspecte care țin de specificul fiecărei țări, în ceea ce privește abordarea problemei datoriilor, a cunoștințelor financiare ale populației respective și nu în ultimul rând, a motivelor pentru care oamenii accesează un credit.

Întrebați pentru ce ar intenționa să facă un împrumut, românii, într-o proporție cumulată de 64%, ar lua un credit fie pentru cumpărarea unei locuințe, 36% dintre respondenți, fie 28% pentru renovarea locuinței. La polul opus, spaniolii, în proporție de 16% ar lua un credit pentru achiziția unei locuințe și, în proporție de 7% ar lua un credit pentru renovarea locuinței.

În ceea ce privește intenția de accesare a unui credit pentru cumpărarea unei mașini, liderii clasamentului sunt italieni, cu 46%, urmați de spanioli, 43% dintre cei intervievați. Pe de altă parte și românii, în proporție de 33% și germanii (37%)  ar luat un credit pentru cumpărarea unei mașini.

În cele mai multe cazuri respondenții intenționau să ia un credit pentru casă, fie cumpărare sau renovare sau pentru mașină.

Bunurile de folosință îndelungată sunt de asemenea un motiv pentru care persoanele ar face împrumuturi.  Și aici se observă diferențe de abordare semnificative: românii (23%) și polonezii (25%) s-ar împrumuta pentru achiziționarea unor bunuri de folosință îndelungată, în timp ce numai 11% dintre spanioli s-ar împrumuta pentru același motiv. Polonezii și românii sunt mai deschiși către accesarea unui împrumut pentru achiziția bunurilor de folosință îndelungată, mai mult decât media europeană.  Pe de altă parte, polonezii nu intenționează să facă împrumuturi pentru a plăti o datorie (numai 3% ar face asta), în timp ce spaniolii și italienii (în proporție de 14%) sunt înclinați să ia un împrumut pentru a plăti o datorie. În cazul românilor, numai 7% dintre respondenți s-ar împrumuta  ca să stingă o datorie.

Românii sunt cumpătați și când vine vorba despre vacanțe, numai 11% dintre respondenții studiului s-ar împrumuta pentru a plăti o vacanță, în timp ce 16% dintre spanioli s-ar împrumuta pentru a pleca în  vacanța dorită.

Studiul a fost implementat pe un eșantion reprezentativ la nivel național, de 1.000 de persoane, metodologia de interviu folosită a fost CAWI și s-a desfășurat în perioada 19 - 26 octombrie  2016.